Kjøpe dyrt eller billig?

Går du med planer om å kjøpe din første bolig? Da har du spennende tider i vente, men før den tid kommer må du ta et viktig valg: skal du kjøpe et dyrt hus eller et billig hus?

Hvor dyrt et hus vil bli er avhengig av flere faktorer, og blant de aller viktigste er dine egne krav til standard samt hvor dette huset ligger. I byene stiger prisene og du vil kanskje oppleve å få mindre for pengene dine – i alle fall hva standard angår. Trekker man seg litt ut av byene vil prisene synke betraktelig samt at standarden vil stige hvis man bruker det samme beløpet.

Les også: Merkelige måter å havne i gjeld på.

Det er dog andre ting som teller inn også: hvis man vil ha et hus som er forholdsvis nytt så må man regne med å måtte punge ut, men er det egentlig verdt det. Jo høyere man går i pris jo mer må man betale hver måned, og dette er naturligvis ikke bestandig like heldig, og i hvert fall ikke hvis man har strukket seg helt opp til maksgrensen for hva man kan låne. Det er noen viktige prinsipielle valg man må ta her, og det kanskje viktigste av disse er følgende: hvordan ønsker du egentlig å leve?

Jo dyrere huset ditt blir jo mindre får du å rutte med hver eneste måned, og det betyr at økonomien din blir mer presset. Hva skjer i det øyeblikket rentene skrus opp? For rentene skal opp, det skal du ikke være i tvil om. Dette betyr kort og godt at det kommer til å bli enda trangere, og selv om du har økonomi til å klare flere rentehevinger så vil den personlige handlefriheten din innskrenkes kraftig.

Husk at du skal leve og kunne kjøpe deg noen småting når du har lyst til det. Kanskje er det smartere å kjøpe litt billigere og heller oppgradere etter hvert? Da kan du eventuelt selge boligen din med overskudd senere, for husk at jo mer du betaler ned på lånet jo mer har du i egenkapital til neste gang du skal selge og kjøpe – man må alle begynne et sted!